onsdag 12 februari 2014

Ett antenndilemma

Nu är egentligen hela bygget klart. I slutfasen gjorde jag ett försök att göra en mer sofistikerad antenninstallation. Det här med antenner är knepigt. Ofta är det omöjligt att se den tunna antennwiren på gamla foton. Dessutom finns det ofta flera olika varianter på antenn för en och samma flygplanstyp. Ska jag vara ärlig så syns det nog på den fina färgbilden att Z-hub hade antenner under vingen av typen AN-40. Om det sedan utesluter att den hade en antennwire mellan mast och fena vet jag inte och det kan jag utan problem leva med. Eftersom min inte har antenner under vingen (ännu) så måste den ju en uppepå.

Egentligen byggde jag antennen färdig men så blev den ena tråden lite för spänd och det blev en konstig vinkel. Efter lite funderande bestämde jag mig för att det vore intressant att tillverka en ny antennmast. Tamiyas antennmast är ju faktiskt lite klumpig också. Lite knäpp är jag nog, men jag gör det bara för att det är kul och inte för att det måste vara korrekt, det försäkrar jag.

Originalmasten med elastisk tråd och en liten bit mässingsrör som får bli isolator eller vad det nu är.

Nu ska tråden igenom rördelen igen. Den första tråden måste vara ordentligt spänd, så den lämnar plats för den andra.

Och efter en stund gick det. Tankarna går till att trä en synål, så en sådan fick vara med på bild som jämförelse.

Men så böjer sig den eländiga masten sig bakåt. Jag kan minska trycket men då dras den nedåt av linan under istället. Lite spänn och etylacetat hjälper inte. Här funderas det över en natt.

Om jag ändå ska montera en ny lina så kan jag lika gärna förbättra masten också. Ett plattat mässingsrör med lite tjock Alclad primer som spackel i vecket som uppstod.

En dag senare är den målad och lackad i väntan på montering.

2 kommentarer: