torsdag 11 januari 2018

Och nu till något helt annat...

Jag har börjat roa mig med en annan slags målning mellan byggena. Här sitter man ju på ett förråd av både penslar och oljefärger som knappt går åt till modellbygget, så varför inte måla lite på duk som omväxling. Det var länge sedan jag tecknade eller målade så lite ringrostig känner jag mig.

Temat får givetvis bli flygplan och jag började lite försiktigt i höstas med att utgå från ett gammalt svartvitt foto på den P-40 jag byggde i våras.

Duken är en A4 ungefär. Jag grundade med Gesso för att få en mindre sugande yta att måla på, men det blev en lite störande struktur bakom oljan. Något att tänka på till nästa gång. Annars tyckte jag det gick ganska bra för att vara ett första försök.


Nästa projekt blev en J29. Här utgick jag från ett modernare foto och lade in lite moln i bakgrunden istället för en ren blå himmel. Nu är det så att upphovsrätten för ett foto gäller även när man målar av, så denna får stanna hemma på min vägg, men jag tror jag vågar visa en bild här i alla fall.

Här provade jag utan Gesso eftersom duken faktiskt är primad innan, men jag tyckte att det blev "luddigt" och lite svårare att måla med precision. Molntäcket gjordes på fri hand och blev ganska trevligt tycker jag.
Så till sist till mitt tredje och pågående testobjekt. Här har jag inga problem med någon upphovsrätt eftersom jag har fotat min egen modell och monterat ihop den med en bakgrund från ett foto som passerat 50 år och en pilotsilhuett från ytterligare en gammal bild. På det här viset kan jag komponera bilden i datorn och ha som stöd när jag målar. Motivet är Görings Focker DVII som så småningom hamnade hos Flygkompaniet på Malmen. Kanske föreställer motivet Gustaf von Segebaden som är på väg ner för landning på Malmen efter sitt höjdrekord på 7000 meter.

Såhär ser mockupen ut. Bakgrunden är Malmen på 20-talet.

Först en grov skiss med karbonpapper. När man avbildar saker som flygplan och bilar så blir det aldrig riktigt bra om man inte fuskar lite på detta sätt eller liknande. Särskilt om det är ett motiv som man sett ofta. Försöker man måla en Volvo 740 till exempel så ser alla om det är lite fel i proportionerna. Det är också svårt att förutse skuggor på ett så komplext objekt som detta, så jag tar mig friheten :-)

Steg 2 är att måla basfärgerna.

Sen kommer bakgrunden och lite mer skuggningar på ytorna. Den där skogen längst bak måste jag göra något åt. Inte så snyggt. Några dygns torktid mellan varje steg gör inget. Det går ändå förvånadsvärt fort jämfört med mina plastbyggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar