måndag 13 maj 2013

26001 klar

Så var den klar. Har varit lite slarvig med historiken. Förebilden är alltså det man skulle kunna kalla den första Mustangen i svensk tjänst. Åtminstone om man går efter serienumret 26001. Den nödlandade för exakt 69 år sedan idag (13 maj 1944) på Rinkaby flygfält, då med namnet Z Hub. Senare kom det i svensk tjänst vid F16 i Uppsala och målades först grön/grå men blev senare metallren som övriga J26:or.
Här finns mer att läsa om den >>

Det blev ett ganska snabbt bygge eftersom jag bestämde mig för att göra den med stängd huv och inte överdriva med detaljer. Det nya jag testade i detta bygge var att använda Vallejos blanklack istället för Johnsons golvpolish samt att avsluta med Vallejos halvmatta lack. Detta gjorde att jaf inte kunde använda balsamterpentin att späda oljefärgen med i washen utan fick ta till lågaromatisk nafta istället.
Lågaromatisk eller inte, så tycker jag att den är otäck att sitta med. Den kanske inte är så skarp, men är obehaglig. Balsamterpentin däremot luktar gott och jag känner mig inte det minsta dålig av den. Alltså kommer jag nog fortsätta som förr, men ändå avsluta med Vallejos matta- eller halvmatta lack.

Sen provade jag att måla utan preshading. Det funkade bra och jag vågar nog ta i lite mer med kontrasten nästa gång. Nog om detta, här kommer lite bilder och fler finns här >>
4 kommentarer:

 1. Vad fin den blev!

  Hälsningar

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Det var ett trevligt bygge. Kändes lite avigt att lägga nitar på flygkroppen och samtidigt spackla bort panellinjer från vingarna, men så ska det ju vara.

   /Daniel

   Radera
 2. Nicklas Karlén24 maj 2013 11:49

  Kanon att se din J 26:a. Jag funderar på att plocka fram en Tamiya Mustang för ett hyfsat enkelt bygge. Det är alltid inspirerande att se dina kärror

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Nicklas. Tänkte in i det sista försöka ta mig iväg till muséet med den i söndags, men det hanns tyvärr inte med. Den får åka med i höst istället och då förhoppningsvis med den metallrena varianten av samma kärra också.

   Radera